Westwing visited our project: Maslow!

PUBLICATIE: Grand café Maslow, de huis- kamer van het Science Park

Maslow is dé huiskamer van het Science Park. Het recent geopende grand café is een plek waar studenten en buurtgenoten zich thuis moeten voelen. Interieurarchitect Jeroen van Zwetselaar werd door de eigenaren gevraagd om dit voorheen lege pand om te toveren tot een echte huiskamer. Jeroen bouwt zijn projecten met veel gevoel voor duurzaamheid, behoud van traditionele elementen en passie. Met als slogan: “thuiskomen bij jezelf,” was Jeroen de aangewezen persoon voor deze klus.Maslow_project_Jeroen_van_Zwetselaar_ZW6

Project

De eigenaren van grand-café Maslow hadden al een tijdschriftenwinkel in de pijp, toen ze besloten het roer om te gooien en hun eigen horecazaak te openen. De plek waar ze dit wilden doen was een nieuwbouw gebouw in het Science park in Amsterdam. “De eigenaren waren aan het brainstormen over de invulling van de lege ruimte en vroegen grafisch vormgever Carolien Buiskool om haar visie hierover. Zo kreeg Maslow een prachtige huisstijl. Carolien noemde mijn naam en toevallig hadden ze net een artikel over mij gelezen in de Elle UK, bovendien sloot mijn gedachtegang erg aan bij hun ideeën.”

Maslow_project_Jeroen_van_Zwetselaar_ZW6_4

Stijl

Jeroen begon met een lege box waarin alles nog ontworpen moest worden. Ze wilden van deze ruimte dé huiskamer van het Science park maken en Jeroen moest dit mogelijk maken. “Ik kreeg veel vrijheid en vertrouwen, wat heel fijn werken is.

Maslow_project_Jeroen_van_Zwetselaar_ZW6_2

 Mix culture

Aangezien er in het Sciene park veel culturen bijeen komen wilden ze ook deze diversiteit toepassen in het interieur. Zo zie je vele Hollandse invloeden – de industriële look van het gebouw en de betonnen vloeren, Arabische invloeden – de kleine tafels en bijzondere prints-, Zuid Amerikaanse invloeden – kleden uit Peru – en Joodse invloeden – in het eten, zoals huisgemaakte Humus.

Maslow_project_Jeroen_van_Zwetselaar_ZW6_3

Betekenis Maslow

“De naam, Maslow, verwijst naar de piramide van Maslow. Abraham Maslow, een Joodse wetenschapper, rangschikte de levensbehoeftes in 1943. De vijf levensbehoeftes van Maslow hebben wij ook proberen te verwerken in ons horeca concept. 1: lichamelijke behoeften (eten, drinken), 2: veiligheid en zekerheid, 3: sociaal contact (vriendschap, liefde). 4:waardering en erkenning 5: zelfontplooiing.”

Maslow_project_Jeroen_van_Zwetselaar_ZW6_1

Wand

“Om de wanden te decoreren heb ik gekozen voor een vinylbehang van een mozaïek print. Deze print brengt het gevoel van ‘mixed culture’ terug. Zo kun je allerlei invloeden en culturen erin ontdekken. Het vinyl is daarnaast ook hufterproof (bestand tegen een biertje of een latte). De okergele kleur op de wand is gekozen om warmte te creëren, tegelijkertijd zie je deze kleur ook terug in de mozaïek print. Zo ontstaat er een prettige clash tussen het warme okergeel en het koude beton.”

“Voor een ultiem huiskamergevoel staan er ovale, Barokke tafels met verschillende soorten stoelen er omheen. Aangezien de eigenaren naar eigen zeggen een Jood en een échte ras Amsterdammer zijn, heb ik Jordanese lampen van Tante Leen gebruikt, naast het schilderijtje van de Joodse wetenschapper Maslow. Als je verder kijkt, zie je veel mat zwart terugkomen. Dit heb ik gedaan om rust te creëren zodat de andere accenten beter tot hun recht komen. Er is denk ik geen plek in Amsterdam waar zoveel nationaliteiten samen komen als hier.”

Maslow_project_Jeroen_van_Zwetselaar_ZW6_5

Terras

Jeroen heeft dit internationale gevoel ook door getrokken naar buiten. “Ik heb geen standaarditems buiten gezet maar meubels die echt met elkaar linken. Zo staan er Marokkaanse tafeltjes, rieten Mexicaanse stoelen en bloemen uit de tuin.”

Maslow_project_Jeroen_van_Zwetselaar_ZW6_6

Planten aan het plafond

“We hadden één groot probleem in het pand, namelijk de akoestiek. We hebben dit probleem met minimale middelen aangepakt en een systeem met planten bedacht. Dit systeem van betongaas in combinatie met akoestische platen en een lijnenspel van lampen en planten zorgt ervoor dat de akoestiek enorm verbeterd is. Daarbij ontstaat er met het groen meer huiselijkheid wat perfect aansluit bij het gevoel dat deze plek moest uitstralen.”

Maslow_project_Jeroen_van_Zwetselaar_ZW6_7

Toekomst Maslow

Voor nu concentreren de eigenaren zich op deze tent om het leuk, intiem en gezellig te houden. Of er op lange termijn nog een huiskamer in Amsterdam bijkomt is de vraag maar deze plek blijft in ieder geval bestaan! Jeroen is op dit moment bezig met een koffiebar maar hij vindt het vooral leuk om projecten te doen die een eigen verhaal hebben. “Horecagelegenheden, kantoorruimtes en woningen, het is de perfecte combinatie.”

Tips van Jeroen

1: Door in kale ruimtes tapijten neer te leggen creëer je meer sfeer en warmte.

2: Koop wat oude vaasjes bij een vintagewinkel en zet daar mooie (zelfgeplukte) veldbloemen in.

3: Bij Maslow hebben we met gasbranders de Marokkaanse tafeltjes gebrand om ze een verweerde look te geven. Thuis kun je dit ook makkelijk doen door het bijvoorbeeld eventjes op de barbecue te leggen.

4: Zet leuke vitrines neer in de keuken waar je mooie producten kan tentoonstellen.

5: Bij Maslow hebben we oude Jordanese kristallen plafonnières tot wandlampen omgetoverd met behulp van mooie snoertjes. Dit kan je thuis ook eenvoudig doen! Er ontstaat zo een speels effect in de ruimte.

Bekijk het volledige project in Jeroen’s Portfolio hier!

Gepubliceerd door: Westwing

Interieurproject: Grand Café Maslow

Door: Jeroen van Zwetselaar | ZW6

Tekst: Tahnee van der Merwe

Huisstijl Maslow: Caroline Buiskool

Westwing visited our project: Maslow!

time to read: 4 min