WATERFRONT VILLA

Duurzaam familiehuis met een duidelijke verbinding tussen binnen en buiten

Tekst: Sander Lemmens.  Gepubliceerd in het boek HOOG design | The Best Dutch Interior Design No. 2

In een vervallen Amsterdamse jaren 20-villa aan het water realiseerde STUDIO JEROEN VAN ZWETSELAAR een duurzaam familiehuis met een duidelijke verbinding tussen binnen en buiten en waar de historie van het pand een bijzonder spel speelt met het heden. Het interieur kent een sobere schoonheid, een mondiaal karakter en vormt samen met het exterieur een harmonieus geheel. De aan de buitenruimte toegevoegde treurwilg en de asymmetrische dennen zorgen voor de gewenste privacy in de van een zitkuil voorziene tuin.

(for English, please scroll down)

Ondanks dat tijdens de renovatie de begane grond op de schop ging, is de oude structuur van het huis zichtbaar gebleven. Ook zijn enkele historische elementen in ere hersteld. STUDIO JEROEN VAN ZWETSELAAR paste in de villa natuurlijke tinten en materialen toe als walnotenhout, beton, marmer en staal. Ook zien we stucwerk van klei terug in het huis. Een huis dat voor bewoners een rustpunt vormt in hun drukke bestaan. Een omgeving waar ze geborgenheid voelen.

Waar ze thuis zijn.

STUDIO JEROEN VAN ZWETSELAAR tekende voor de gehele verbouwing, de interieurarchitectuur en de styling van de heerlijke villa. Nagenoeg alles is maatwerk en voor het huis ontworpen. Ook pasten ze vintage items toe voor een mix van oud en nieuw.

Bij het betreden van de woonkamer, kijk je via de van veel glas voorziene aanbouw naar de tuin en voel je de relatie tussen binnen en buiten. Een connectie die wordt versterkt door het deels naar buiten door laten lopen van de vloer. Aan de achterzijde situeerde Studio Jeroen van Zwetselaar de keuken, een als zitkuil uitgevoerde living en een winterkamer, die te bereiken is via een kast die geen kast is, maar een verborgen deur. De ruimte is rijk en warm ingericht en nodigt uit tot een heerlijke relaxavond.

Al direct bij binnenkomst trekt de donkere spiraalvormige trap alle aandacht. Het imposante meubelstuk, waarvoor Studio Jeroen van Zwetselaar het trapgat liet verbreden, zorgt voor een fraaie onderbreking van de horizontale lijnen in de villa. De met een bijzondere stuctechniek afgewerkte wanden zijn voorzien van handgeblazen glazen lampen die als regendruppels langs de muur naar beneden lijken te vallen. Deze druppelregen werd ook toegepast boven de tafel. De lampen refereren naar de schittering van het water, waaraan de villa ligt.

ENGLISH:

In this dilapidated 1920s waterfront villa in Amsterdam, STUDIO JEROEN VAN ZWETSELAAR created a sustainable family home with a clear connection between in-and outdoor and where the site’s history could interact with the present. It’s interior has a somewhat austere beauty with a global character and together with the exterior, forms a unified ‘whole’. A weeping willow and asymmetric pine were added to the garden for privacy which includes a sunken seating area.

As you enter the house, the dark spiralling staircase will catch your eye. The imposing item, which Studio Jeroen van Zwetselaar expanded the stairwell to accommodate, creates a pleasant interruption to the horizontal lines in the home. The walls, which are finished using a stucco-work technique, are dotted with hand-blown lamps which seem to fall down the wall like raindrops.
These raindrops are also installed above the table. The lights refer back to the glistening water on which the house is located.

As you enter the living room, you will see through the largely glass extension to the garden and feel the relationship between indoors and outdoors. A connection that is strengthened by the fact that the internal floor partially continued outdoors. Studio Jeroen van Zwetselaar located the kitchen at the back, along with a living area that feels like a snug and a winter room that can be reached via a cupboard that is actually a hidden door. The space feels rich and welcoming and invites you to enjoy a delightful, relaxing evening.

STUDIO JEROEN VAN ZWETSELAAR took care of the design of the renovation, the interior design and the styling throughout the house. Almost everything was custom-made and designed specifically for this house. They also used vintage items that were collected during foreign trips.

Despite that fact that the ground floor was levelled during the renovations, the old structure can still be seen. A few historical elements have also been lovingly restored. STUDIO JEROEN VAN ZWETSELAAR used natural shades in the house and materials such as walnut wood, concrete, marble and steel. We also see stucco-work and clay in the house. It is a house which offers the owners a quiet space in a hectic world. An environment where they feel safe and secure. Where they feel at home.

BACK