VILLA MET KOETSHUIS

Deze traditionele villa met aangesloten koetshuis mocht rigoureus aangepakt worden.

Tekst: Birgitta van der Linden – BLUSHtxt

Fotografie: Alexander van Berge

Gepubliceerd in: Art of Living zomer 2020

Jeroen van Zwetselaar is méér dan een architect, hij is een storyteller voor residentiële gebouwen. Op sublieme wijze weet hij oud met nieuw te verbinden, de historie van een pand te doorgronden én dat te verweven met de persoonlijkheden van de bewoners. Zo ook voor deze traditionele villa met aangesloten koetshuis. STUDIO JEROEN VAN ZWETSELAAR bundelde de verschillende verhalen van de woning tot één verhaal. Alle disciplines zijn geïntegreerd: van het bouwkundig ontwerp tot de interieurarchitectuur en de styling. Dat resulteerde in een ‘rockin’ exterior & interior’.

“Dit was een project dat we rigoureus aan mochten pakken”, vertelt Jeroen enthousiast. “De bewoners hadden de villa met het bijbehorende koetshuis net gekocht en stonden open voor een compleet nieuwe indeling inclusief restauratie en verbouwing. We hebben het project in drie fasen aangepakt: de eerste fase was het herontwerpen van het oorspronkelijke huis en de restauratie. In de tweede fase ging alle aandacht uit naar het koetshuis en de derde fase was de realisatie van een bioscoop in de kelder.”

Nieuwe routing: open karakter

De villa had bij aanvang een hokkerige indeling en was een mengelmoes van stijlen. Jeroen: “Het doel was om één verhaal te laten zien in de hele villa, passend bij de stijl van het pand en de leefwijze van de bewoners. Meer licht, openheid en samenhang. We hebben de routing helemaal omgegooid en het koetshuis uitgebreid met een contrasterende uitbouw qua materiaal, maar volledig kloppend qua vorm in het geheel. De woning heeft een mooie breedte, die wilde ik benadrukken om de ruimtelijkheid te accentueren. Nu straalt de woning met de nieuwe contouren een loftachtig gevoel uit. Van de oorspronkelijke villa hebben we alleen de portiek met glas-in-loodramen behouden.” Jeroen heeft het huis een open karakter gegeven. Vanuit de entree bevinden zich aan de linkerkant de garderobe, een kastenwand en een bureau aan het raam. Aan de achterkant van de villa ligt de eetkamer met grote eettafel en een semi-transparante open haard, waardoor je de living inkijkt die rechts van de entree ligt. Vanuit de eetkamer kijk je op de keuken in het koetshuis, die met een glazen verbinding aan de villa vaststaat. Via een antieke trap met leren loper kom je op de eerste verdieping met de yogaruimte, gastenkamer en badkamer. De zolder is ingericht als kinderkamer.

Transparante verbinding: oud en nieuw

Door het vele glaswerk heeft Jeroen het koetshuis op transparante wijze verbonden met de villa. “Het lijkt daardoor alsof deze twee elementen los staan van elkaar, maar dat is niet zo. We hebben de gevel van het koetshuis met koper bekleed om meer contrast te krijgen met de villa. De oorspronkelijke contouren zijn hier wel intact gebleven en daar hebben we wat moderne functies aan toegevoegd om het verhaal in dezelfde stijl te krijgen als de villa. Het totaalplaatje moest kloppen. Verder hebben we de bakstenen van buiten verwerkt in de muren van de transparante doorgang tussen de villa en het koetshuis. Dit haalt buiten naar binnen en geeft een heel uniek en mooi resultaat. De bakstenen binnen hebben we grof wit gestuukt om dat ‘oude gevoel’ te bewaren. In combinatie met de donkere eiken deuren en gouden grepen geeft dat een magnifiek beeld.”

 

Koetshuis: privédomein  

Aan de voorzijde van het koetshuis bevinden zich de master bedroom, walk-in closet en de wellness. De wellness is onder meer voorzien van een jacuzzi en een sauna. Aan de achterkant van het koetshuis ligt de keuken, waar vandaan je dus zicht hebt op de eetkamer in de villa. De keuken is zo gepositioneerd dat je direct de tuin inloopt via de openslaande deuren. Ook genieten de bewoners hier van een open haard met zitje. Achter de keuken loopt een trap omhoog naar het dakterras. 

Totaalontwerp: van bouwkundig tot interieur

Jeroen heeft bij dit project alle disciplines geïntegreerd: van het bouwkundig ontwerp tot de interieurarchitectuur en de styling. Hij heeft de energie van de bewoners weten te vertalen naar een totaalontwerp en deze verwerkt tot dit ultieme resultaat. Jeroen: “De bewoners durven vol te gaan voor de keuzes die ze maken. Die gewaagdheid heb ik overgebracht in de gebruikte kleuren en materialen, die daardoor perfect in harmonie zijn. De vele planten in het in- en exterieur geven het geheel een botanische uitstraling, waar we oker en groen uitgefilterd hebben als verbindende factoren door de woning. Deze tinten komen terug in de accessoires, de meubels, de tegels in de badkamer, de verf tegen de muren en zelfs in de vloeren, die een warme zweem hebben. De donkere kozijnen geven van boven tot onder karakter en body.” De woning is verder voorzien van een uitgebreid domoticasysteem. Zelfs de televisie die is weggewerkt in een meubel in de living, komt met een druk op de knop omhoog. De bewoners waren al in het bezit van een aantal prachtige kunstobjecten en hebben daar op advies van Jeroen nog wat eyecatchers aan toegevoegd. De items hebben op een heel natuurlijke wijze een plek gekregen in de verschillende ruimtes. Jeroen vertelt glunderend: “We zijn trots op het eindresultaat: een plek waar authentieke elementen en vintage items samenkomen in een strakke architectuur met loftachtige contouren.”

Hierbij ook de 3D impressies en foto’s van het huis van vóór de verbouwing:

 

BEFORE PICTURES:

BEFORE PICTURES:

BEFORE PICTURES:

BEFORE PICTURES:

BEFORE PICTURES:

BEFORE PICTURES:

BACK