FACTORY BLOEMENDAAL

In een oud fabriekje, ooit door Anton Pieck ontworpen..

..op een opmerkelijke locatie, in het centrum van Bloemendaal, is een dynamisch kantoor en showroom verrezen. Ooit bood het ruimte aan een bakkerij en later een tegelhandel, compleet met systeemplafond en al. De essentie van het project was een verrassende kijk op werken en leven te implementeren in een lege huls. Startpunt was zowel de industriële elementen als de totale loftachtige ruimte in het zicht te houden, maar afsluitbaar voor intimiteit en werkbaarheid. Een verbinding van alle ruim- tes tezamen, van werkplekken, tot living, xxl modulaire keuken, vergaderruimte en slaapkamer, zonder een onbestemd gevoel te krijgen. En vooral, zonder dat elke ruimte zijn individuele func- tie verliest. De interieur architect is ook verantwoordelijk voor al het losse meubelwerk, zoals het bed, de keuken en de bureau’s zijn design van Jeroen van Zwetselaar.

 

Vrij ruimte
De open ruimtes zijn afzonderlijk af te sluiten met gordijnen, zodat het interieur aangepast kan worden naar behoefte en gebruiksmomenten. Zo kan door het sluiten van twee gordijnen de kantoorfunctie verdwijnen. De verschillende gordijnlijnen laten tevens de mogelijkheden zien aan verschillende stoffenreeksen. De lange zichtlijnen bieden mogelijkheid voor het inzetten van deze ruimte als fotolocatie.
Naast de verscheidenheid aan werkplekken, zijn er vrije ruimtes zoals een living met enorme bank en piano voor ontspanning en diverse grote planten en bomen geven zowel privacy als een wenselijke groene atmosphere. De oude fabriek heeft de looks van een atelier door toepassing van vele kunstwerken aan de wand in diverse formaten en vorm, vintage items en styling tot
in detail, zodat er een gevoel van thuiskomen ontstaat. En een creatieve vibe voor het creëren van nieuwe mooie projecten.

Verlichting
Het lichtplan was in eerste instantie een hoofdbreker. Goed werklicht is noodzakelijk, maar ook wenselijk was de stalen constructie en het open vloerplan niet te doorbreken. De oplossing werd gevonden in tracks die aan de stalen spanten bevestigd werden met krachtige spots in minimalistische vorm. Alle kabels zijn vervolgens weggewerkt langs de wirwar aan stalen spanten, waardoor de stalen constructie nog steeds alle aandacht krijgt.

In het midden van de ruimte vallen trossen hanglampen naar beneden voor een dramatisch effect. Een gat in het plafond van de black box maakt dat je vanuit de vergadertafel ook deze bollen beleeft.

Als toevallige passanten de ruimte binnen stappen, ontstaat er geregeld eerst verwarring. Is het een woonhuis? Een kantoor? Een winkel? Een community? Er is verwarring, omdat een slaapkamer niet wordt verwacht in een kantoor en een vergaderruimte wordt niet verwacht in een woonhuis. Deze clash is waarnaar gezocht is door STUDIO JEROEN VAN ZWETSELAAR. Een clash van oud en nieuw, warme zware linnen materialen tegenover koud marmer en staal. Met verfijnde afwerking, naast bijna lompe rigoreuze zetten in het vloerplan. Zoals een zwart blok als middelpunt in de ruimte, dwars door de logistieke lijn naar achteren. Ook als je de derde keer binnenkomt, zie je mogelijk dingen die je niet eerder zag. Hoekjes, kunst, detaillering, er gebeurd veel, alles tezamen is overweldigend, maar toch is er een serene rust, een atmosphere wat goed aansluit bij gefocust werken.

 

 

 

Creatieve vibes voor creatie en zakelijkheid voor ondernemen.
De ‘black box’ in het midden deelt de ruimte slim in zessen, deze nieuwe architectuur raakt het oude in letterlijke zin niet, maar het raakt wel de dynamiek. Het maakt losse werelden terwijl het verbindt. En juist in dit volledig zwarte midden veranderd een groot schilderij in een scherm en komt er een oorverdovende sound uit de unieke stuc speakers. Volledig onzichtbaar maar alles voelbaar. En stiekem beleef je door de glazen harmonica wanden de dynamiek van een creatief bureau, een foto/ filmlocatie en showroom.

 

 

 

 

Maatwerk

Er is een duidelijke signatuur ter zien in het meubelwerk naar design van Jeroen van Zwetselaar. Zowel de keuken, de bureau’s en het hemelbed bevatten een ranke stalen constructie die de ele- menten zoals hout en marmer dragen, waardoor het lijkt te zweven.
De keuken is voorzien van diverse professionele apparatuur, zodat een chefkok goed uit de voeten kan. Bijzonder aan de keuken is dat hij volledig modulair is. Het is een vrijstaande keuken die als meubel overal neergezet kan worden en dus ook meeverhuisd kan worden, wat past bij een duurzame leefstijl. Wij moeten maar al te vaak mooie oude keukens verwijderen voor onze opdrachtgevers en dachten in dit product een oplossing te zien voor dit naar ons idee grote verspillende probleem.

Duurzaamheid
Er is gekozen voor gebruik van eerlijke en natuurlijke materialen, volgens het principe dat de constructie het materiaal is in zijn puurste vorm. Weinig extra bewerkingen of een extra schil. De ‘Black Box’ is een unit die de ruimte opdeelt in zones en kunnen we zo meenemen en hergebruiken, mochten we verhuizen. Hetzelfde geldt voor de keuken, dit zijn losse modulaire blokken die enkel een aansluiting behoeven. Niets constructief raakt de oude fabriek. Dat alle materialen waar we mee werken gekeurd zijn en echt duurzaam, is voor ons al heel lang normaal. Belangrijker en in het verlengde ligt voor ons het circulair modulair bouwen. Maar naast het constructieve deel letten wij ook op de de styling, dit is ook een belangrijk onderdeel van ons werk. De kussens zijn eco en handgemaakt op Bali en is onderdeel van een lokaal sociaal project, op het bed ligt bio lin- nen en de grote plantenpotten zijn uit klei en kalk gebakken. Ook op de muren is gebruik gemaakt van ecologische verf en met een stuctechniek met diverse kleilagen. Hergebruik is toegepast in de vorm van vintage items en een oude boom van de Prinsengracht dient nu als grote eettafel.

 

 

Gevel
Ook een gevelaanpak was noodzakelijk, aangezien de vorige gebruiker standaard systeemdeuren had toegepast in een formaat wat niet in verhouding stond tot de oorspronkelijke gevel. Er zijn imposante deuren en nieuwe ramen met een andere glasverdeling teruggeplaatst, geschilderd in een aardse doch industriële tint, zodat het mooi weg valt en al eeuwig in de gevel gesitueerd lijkt te zijn. Ook buiten is er oog voor het detail, door het plaatsen van planten en door Jeroen van Zwetselaar ontworpen bankjes is er harmonie tussen binnen/buiten en in de buurt. Gekozen is voor een naamsvermelding in messing laser gesneden letters die los van de gevel liggen, zodat de oorspronkelijk gevelstructuur niet wordt aangeraakt.

BACK